Justine Mol
    • Abonneren



18 maart 2023, training met Suzanne Nederlof in Wageningen

Mijn Mijmeringen

Beste lezer,

Na mijn laatste boek ‘Voorbij Schuld en Onschuld’ heb ik weinig meer geschreven. Sinds een paar maanden heb ik weer schrijfkriebels en zit ik regelmatig te mijmeren voor mijn laptop. En ik merk weer hoe heilzaam schrijven voor me is. Wat diffuus is, wordt helder. Wat zwaar is, wordt licht.

Ik liet mijn mijmeringen lezen aan deze (mijn lief) en gene en langzaam groeide het plan om ze met een groter publiek te delen, met jou dus. Misschien inspireert het je en krijgen mijn verhalen ook voor jou betekenis.

Ik begon weer met regelmaat te schrijven tijdens de twaalf heilige nachten. Dat zijn de nachten en dagen tussen Kerst en Driekoningen.

Al jaren doe ik in deze periode iedere dag iets kunstzinnigs rondom een thema. Dit jaar maakte ik iedere dag een tekst en een tekening. Deze twaalf maaksels staan voor de twaalf maanden van het jaar. In januari ligt de eerste tekening met tekst op de kast naast mijn bureau. In februari de tweede enzovoort.

De teksten komen, soms in combinatie met een tekening, op de website www.mijnmijmeringen.nl te staan. Als je mijn mijmeringen wilt ontvangen, kun je je aanmelden via de site. Ze ontstaan als ik daar ruimte en inspiratie voor heb, dus niet met een vaste regelmaat. Een per week, vaker of minder vaak? We gaan het zien.

Als eerste mijmering heb ik de tekst en tekening gekozen die ik op 26 december 2019 maakte.

Twaalf heilige nachten

Al jaren doe ik in de periode van de twaalf heilige nachten, tussen Kerst en Driekoningen, iedere dag iets kunstzinnigs rondom een thema. In deze donkere tijd zouden we dichterbij de geestelijke wereld zijn en bij de wijsheid van onze ziel. Tijdens onze slaap zijn we daar altijd al dichterbij maar nu zouden we wat we daar tegen komen gemakkelijker mee kunnen nemen in ons dag bewustzijn. Ik hou ervan in deze tijd naar binnen te gaan. Ik onthoud meer dromen dan anders en ik ben alert op de gedachte die me binnenvalt als ik nog half slaap en half wakker ben. Ik verbaas me vaak over de wijsheid van zo’n nachtvang.

Dit jaar heb ik het thema LUCHT gekozen. En ik ben er al aardig serieus mee bezig, met die lucht. Het is 26 december 2019 en ik word om een uur of zes wakker met inspiratie voor mijn eerste tekening. Hoe zou het zijn met gronden te beginnen en zo mijn luchtigheid een stevige basis te geven? Ik zie een boom voor me met haar billen stevig op de grond.

En dan begint het getob. Moet ik nu het licht aandoen om deze nachtvang op te schrijven? Het liefst wil ik erop vertrouwen dat ik het straks nog wel zal weten, maar ik weet uit ervaring dat ik zo’n heldere ingeving na een paar uur slaap meestal kwijt ben. Zonder een besluit te nemen, val ik in slaap. En zowaar, het beeld komt om kwart voor negen opnieuw op mijn netvlies. En bovendien komen er allerlei briljante zinnen over het proces waar ik in zit en het besluit daar een verhaal van te maken dat ik dan in mijn tekenblok kan plakken. Misschien worden het zelfs 12 teksten en 12 tekeningen. Mijn hoofd gaat met mijn thema aan de haal en weg is de luchtigheid. Want hoe hevel ik die heldere inzichten in mijn hoofd over naar mijn computer, terwijl ik nog moet opstaan en naar de wc moet en iets moet aantrekken. Zucht! En hier zit ik nu, een zwak aftreksel typend van mijn sublieme gedachten.

Het idee was dus meer lucht in mijn leven te blazen, als tegenwicht voor de zwaarte die ik voel bij het onvermogen van ons mensen om in wijsheid en vreugde te leven. Nou kan ik niet zoveel doen aan het onvermogen van andere mensen, maar ik kan wel met meer lichtheid kijken naar mijn eigen tobberij. Misschien leer ik wel luchtig tobben.

Als ik teruglees wat ik geschreven hebt, zie ik dat ik dat eigenlijk al geleerd heb. De lucht komt soms pas na het tobben maar hij is er altijd. Als ik van een afstandje naar mezelf kijk, zie ik een vrouw van 70 die haar dagen vult met zorgen, liefhebben, lezen, genieten, geven en ontvangen, creëren, zingen en ontmoeten, inspannen en ontspannen, leven en laten leven. Af en toe vliegt ze uit de bocht of struikelt ze over een hobbel. Ze heeft geleerd dat niet meer zo erg te vinden.

geweldloze communicatie festival

Op 8 februari 2020 vindt het 12e geweldloze communicatie festival plaats in Rotterdam. Ik ben er dit jaar bij met een workshop ‘Hoe kan ik mezelf vergeven dat ik niet perfect ben.’

Alle informatie over het festival vind je op www.djoj.nl. Daar kun je je ook opgeven.

IIT International Intensive Training, 10-19 juni 2018

 

Voor de tweede keer komt er een IIT in Nederland op initiatief van Dionne Verbeet en Thera Balvers. Deze IIT wordt een feestelijke en veilige onderdompeling van 9 dagen in Geweldloos Communiceren op een sfeervolle plek in Limburg met 5 CNVC gecertificeerde trainers en 60 tot 80 deelnemers uit binnen- en buitenland. Dionne en Thera nodigden mij uit een van de trainers te zijn en ik heb met hart en ziel JA gezegd. Alle informatie vind je op www.cnvc.org/iit/2018-netherlands-iit .  Voor wie zich onzeker voelt over het volgen van een training in het Engels zijn er vertalers aanwezig.

 

30 maart 2024. DE GIRAF EN DE JAKHALS

Workshop van 1 dag samen met Suzanne Nederlof in Wageningen. Je vindt meer informatie op www.EmpaTilya.nl. Daar kun je je ook inschrijven.

Nieuw boek: Voorbij Schuld en Onschuld

Deze week verscheen mijn nieuwe boek Voorbij Schuld en Onschuld. Het vertelt het verhaal van Henk Haalboom die van 2002 tot 2014 gevangen zat voor een moord. Uit een serie wetenschappelijke onderzoeken, uitgevoerd onder leiding van advocaat G.J. Knoops, komt naar voren dat Henk fysiek niet in staat was deze moord te plegen en dat de overleden man, Pim Overzier, een natuurlijke dood is gestorven.

Voorbij Schuld en Onschuld is een bewerking van het boek dat ik al eerder publiceerde in 2015, De Gestolen Jaren van Henk Haalboom. Het nieuwe boek is milder van toon. Het is mij gelukt hoger in de nek van de giraf te klimmen tot in het veld voorbij goed en kwaad, voorbij schuld en onschuld. In dat veld gaat het niet om wat er juridisch mis ging of om de mensen die daar verantwoordelijk voor zouden kunnen zijn, aan te klagen. Ik beschrijf wat de feitelijke gebeurtenissen in al die jaren gevangenschap teweeg brachten in Henk en mij, wat we daarvan leerden en hoe we daardoor veranderden. Ik leef me in in de mensen die betrokken waren en zijn bij hoe het zo gelopen is, en voel begrip en verbinding. Ja ook voor en met de terughouding die wij tegenkomen bij de Hoge Raad om Henks zaak (nog) niet te heropenen.

Er is op het ogenblik publieke aandacht voor onschuldig veroordeelden. Peter van der Vorst maakte met zijn team een serie documentaires voor RTL4, het programma heet Onschuldig?! De eerste aflevering werd op dinsdag 24 oktober uitgezonden en is door 700.000 mensen bekeken. Het verhaal van Henk krijgt de volle aandacht op 14 november.

Meer informatie over juridische aspecten en over wie Pim Overzier was en Henk Haalboom is, vind je op www.onschuldiggevangen.nl .

Voorbij Schuld en Onschuld ligt in de winkels en is te bestellen via o.a. www.geweldlozecommunicatiewebwinkel.nl

Nieuw boek Voorbij Schuld en O