Justine Mol
    • AbonnerenNieuw boek: Voorbij Schuld en Onschuld

Deze week verscheen mijn nieuwe boek Voorbij Schuld en Onschuld. Het vertelt het verhaal van Henk Haalboom die van 2002 tot 2014 gevangen zat voor een moord. Uit een serie wetenschappelijke onderzoeken, uitgevoerd onder leiding van advocaat G.J. Knoops, komt naar voren dat Henk fysiek niet in staat was deze moord te plegen en dat de overleden man, Pim Overzier, een natuurlijke dood is gestorven.

Voorbij Schuld en Onschuld is een bewerking van het boek dat ik al eerder publiceerde in 2015, De Gestolen Jaren van Henk Haalboom. Het nieuwe boek is milder van toon. Het is mij gelukt hoger in de nek van de giraf te klimmen tot in het veld voorbij goed en kwaad, voorbij schuld en onschuld. In dat veld gaat het niet om wat er juridisch mis ging of om de mensen die daar verantwoordelijk voor zouden kunnen zijn, aan te klagen. Ik beschrijf wat de feitelijke gebeurtenissen in al die jaren gevangenschap teweeg brachten in Henk en mij, wat we daarvan leerden en hoe we daardoor veranderden. Ik leef me in in de mensen die betrokken waren en zijn bij hoe het zo gelopen is, en voel begrip en verbinding. Ja ook voor en met de terughouding die wij tegenkomen bij de Hoge Raad om Henks zaak (nog) niet te heropenen.

Er is op het ogenblik publieke aandacht voor onschuldig veroordeelden. Peter van der Vorst maakte met zijn team een serie documentaires voor RTL4, het programma heet Onschuldig?! De eerste aflevering werd op dinsdag 24 oktober uitgezonden en is door 700.000 mensen bekeken. Het verhaal van Henk krijgt de volle aandacht op 14 november.

Meer informatie over juridische aspecten en over wie Pim Overzier was en Henk Haalboom is, vind je op www.onschuldiggevangen.nl .

Voorbij Schuld en Onschuld ligt in de winkels en is te bestellen via o.a. www.geweldlozecommunicatiewebwinkel.nl

Nieuw boek Voorbij Schuld en O